CARPE DIEM
NOVINKY

KATALOG
knihy
cd
cd-rom

AUTOŘI

EDICE
Edice klubové poezie

JAK NAKOUPIT

O NÁS

UKÁZKY DVD
CARPE DIEM


..::Zpět::..


Přebal

Takový Žalman (truvér naděje)


Huvar, Michal


Dosud stále jediná česká folková monografie se zaobí­rá osobností­ Pavla Žalmana Lohonky. S podporovu výpovědi ví­ce než třiceti osobností­ sleduje jeho osobní­ i umělecký život na pozadí­ dějin folku u nás i ve světě. Součástí­ knihy jsou i tři obsáhlé rozhovory s aktérem a jeho téměř neznámá tvorba pohádková a básnická. Titul doplňují­ i vzácné fotografie z pí­sničkářova archivu.

Váz., 230 str., ISBN 80-86362-81-7, cena 220 Kč.


Ukázka:

LYRIKEM Z RODU

...Jeho pí­sničkám lze vytknout mného, ale nejde jim nepřiznat, že svá zákulisí­ mají­ a že jsou vystavěny z poměrně pevného zdiva – mentality kraje infikované do Lohonkovy povahy a upřednostňování­ určité skromnosti, nefalšovanosti a naděje v pří­ští­. Bez této ulity by nebyl schopen ží­t. Předevší­m z ní­ se napájí­ obrazotvornost jeho „veršovánek“, ve kterých „z duše mluví­ se do duše, ze srdce do srdce; a to nazýváme citlivou poezií­â€ś. Tak by o ní­ asi promluvil Karel Havlí­ček Borovský a dodal, „že tato poezie pro všechny časy jest vzácná a ří­dká“.
Takovým je i jeho pří­stup k národní­ pí­sni mezi ostatní­mi pí­sničkáři, kteří­ s ní­ rovněž soustavněji pracují­. Jaroslav Hutka jí­ pootevřená vrata k současní­kovi otevřel nadobro, Dagmar Andrtová–Voňková nechala rozezvučet struny baladičnosti, Petr Ulrych jí­mavosti a Vlasta Redl rytmu... A Žalman? Tisí­ce lidí­ přivedl do jižní­ch Čech a nehcal je do toho kraje se zamilovat.



Co o knize napsali:








linka
© 2024 Yim