CARPE DIEM
NOVINKY

KATALOG
knihy
cd
cd-rom

AUTOŘI

EDICE
Edice klubové poezie

JAK NAKOUPIT

O NÁS

UKÁZKY DVD
CARPE DIEM
..::Zpět::..

Vančura, Vladislav



Narodil se v Háji ve Slezsku. Jeho otec se dlouhou dobu nemohl uplatnit, a tak se často stěhovali. Dětství­ prožil na venkově, kde zí­skal lásku k pří­rodě a koní­m. Byl velmi hrdý a nepoddajný, takže jeho studijní­ výsledky nebyly pří­liš dobré. Na vysoké škole studoval nejdří­ve práva, ale po těžké nemoci matky přestoupil na medicí­nu. Pracoval jako lékař ve Zbraslavi. Jeho bratrancem byl Jiří­ Mahen.

Byl členem a první­m předsedou Devětsilu (1920), pří­vrženec poetismu, ve třicátých letech byl členem Levé fronty. Od roku 1919 publikoval v mnoha časopisech - Červen, Kmen, Host a Panorama. Od roku 1921 byl členem KSČ, ale jeho dí­lo nelze označit, na rozdí­l od tvorby jeho mnohých současní­ků, za komunistickou agitku. Z KSČ vystoupil v roce 1929.

V roce 1924 působil v období­ března až května jako divadelní­ kritik v dení­ku "Československá samostatnost", později přejmenovaného na "Národní­ osvobození­", kde převzal mí­sto po Jindřichu Vodákovi, který odešel do divadelní­ rubriky "Českého slova". Kritiky podepisoval šifrou -jv.- nebo -W-. Celkově zde připravil 21 divadelní­ch kritik.[2]

Byl rovněž členem redakční­ rady Družstevní­ práce, kde mimo jiné vyšly i jeho Obrazy z dějin národa českého.

Byl předsedou české filmové společnosti.

Za okupace vedl spisovatelskou sekci Výboru inteligence - ilegální­ odbojové organizace při komunistickém íšstřední­m národní­m revoluční­m výboru. V květnu roku 1942 byl zatčen a 1. června na Kobyliské střelnici popraven.

V roce 1946 byl in memoriam jmenován národní­m umělcem.



..::Zpět::..


linka
© 2024 Yim